Aθλητικο Mαρκετινγκ Οι 5 σημαντικοτερες τασεις για το 2016 - Wellizio

Aθλητικο Mαρκετινγκ Οι 5 σημαντικοτερες τασεις για το 2016

WellizioNews trendsAθλητικο Mαρκετινγκ Οι 5 σημαντικοτερες τασεις για το 2016
Φεβρουάριος 20 , 2016 / Posted by Μιχάλης Πασσαλής / News trends /

Aθλητικο Mαρκετινγκ Οι 5 σημαντικοτερες τασεις για το 2016

Το αθλητικο μαρκετινγκ είναι ένας συναρπαστικός τομέας ο οποίος υφίσταται δραστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργιάς του. Το Wellizio σε αυτό το άρθρο περιγράφει τις 5 σημαντικότερες τασεις για το 2016.

technology and sport

 

  1. Έμφαση στην συμμετοχικότητα και αύξηση εμπειριών των οπαδών μιας ομάδας ή ενός αθλήματος.

Η αυξημένη ανταγωνιστικότητα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες αλλά και διάφορα αθλήματα από αγορές με το ίδιο μοντέλο συμμετοχής (έκδοση και αγορά εισιτήριων) όπως πχ τα Θέατρα και τα Σινεμά, τείνουν αναγκαίο το γεγονός της βελτίωσης του τομέα σε θέματα συμμετοχικότητας αλλά και αύξησης εμπειριών προς τους καταναλωτές των υπηρεσιών, δηλαδή τους οπαδούς. Ένα σκεπτικό που το Wellizio υποστηρίζει και κατασκευάζει είναι η δημιουργία διαφόρων εκδηλώσεων μέσα και έξω από τα στάδια καθώς και διάφορες ψηφιακές δραστηριότητες. Ένα θετικό παράδειγμα είναι αυτό του DFS ( Daily Fantasy Sports) που παρέχει την τόσο αναγκαία συμμετοχικότητα αλλά και δημιουργία εμπειριών για τους οπαδούς καθώς επίσης και πολλαπλές εμπορικές πιθανότητες για τις ομάδες, τις ομοσπονδίες αλλά και τους αθλητές.

  1. Δημιουργία ‘Smart’ Σταδίων

Το Wi-Fi  αποτελεί πλέον βασικό στοιχείο της καθημερινότητας μας. Περιμένουμε λοιπόν πρόσβαση Internet μέσα στα στάδια όπως γίνεται και σε άλλους ‘ανταγωνιστικούς’ χώρους, θέατρα, σινεμά κτλ. Βοηθούμενοι από τους καινούργιους φάρους της τεχνολογίας, οι ειδικοί στο αθλητικό μάρκετινγκ είναι πλέον εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα μέσα ώστε να δημιουργούν ζωντανές συνομιλίες με θεατές μέσα αλλά και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους. (Σε ένα από τα επόμενα άρθρα μας θα αναλύσουμε την ζωντανή μετάδοση του φετινού τελικού του Super Bowl μεταξύ Carolina Panthers και  Denver Broncos στα κοινωνικά δίκτυα).

 

  1. Αύξηση στη ποσότητα αλλά και στην ζήτηση Μαζικών Δεδομένων (Big Data)

Με την ανάπτυξη και εξέλιξη της τεχνολογίας, η ποσότητα δεδομένων όσον αφορά οπαδούς αλλά και αθλητές αυξάνεται συνεχώς. Η περισυλλογή μαζικών δεδομένων χρησιμοποιείται ευρέως στον τομέα των λιανικών αγορών (πρόσφατα η πρόεδρος αλλά και διευθύνων σύμβουλος της IBM δήλωσε σχετικά με την Big Data,  πως θα ‘είναι η βάση για την δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μεταξύ εταιρειών’ καθώς επίσης και ‘η αφετηρία έναρξης επικοινωνίας μεταξύ της εταιρείας και των πελατών της’). Το γεγονός αυτό πιστεύουμε δεν θα αργήσει να παρουσιαστεί και στον τομέα του αθλητισμού είτε πρόκειται μέσω πληροφοριών για τις προτιμήσεις ενός οπαδού είτε μέσω συλλεχθέντων δεδομένων όσον αφορά τους αθλητές και την προπόνηση τους, τις επιδόσεις κ.α. (πληροφορίες οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν για έναρξη συνομιλιών με τους οπαδούς της ομάδας)

 

  1. Κινητή τηλεφωνία, κινητή τηλεφωνία, κινητή τηλεφωνία

Όλες οι μελέτες γύρω από τις αγοραστικές τάσεις του 2016 εστιάζονται στο γεγονός της συνεχόμενης καταναλωτική αύξησης στην χρησιμοποίηση κινητών τηλεφώνων για οποιαδήποτε πληροφορία από οπαδούς ομάδων και όχι μόνο. Σε μια από τις τελευταίες έρευνες του παγκοσμίου ινστιτούτου καταναλωτών βρέθηκε πως το 73% του πληθυσμού-παγκόσμιος-είναι χρήστες κινητών τηλεφώνων. Το γεγονός αυτό επιφέρει σημαντικά οφέλη στους υπεύθυνους του αθλητικού μάρκετινγκ μιας και μπορεί να δημιουργήσουν πλούσιο σε περιεχόμενο υλικό συνομιλίας μεταξύ της ομάδας και των οπαδών, στοχευόμενες πωλήσεις εισιτήριων αλλά και εμπορευμάτων  (merchandise) όπως και πολλά ακόμα.

  1. Δημιουργία περιεχομένου πληροφοριών από οπαδούς των ομάδων

Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στην πρόσβαση αλλά και την ροη πληροφοριών από ομάδες και αθλητές, μετατρέποντας τους αθλητικούς οργανισμούς και τα μελή τους σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Κανείς όμως δεν πρέπει να παραβλέψει το γεγονός πως οι οπαδοί προτιμούν να δημιουργούν και να μοιράζονται πληροφορίες και περιεχόμενα που οι ίδιοι έχουν κατασκευάσει έτσι ώστε να εκφράζουν έντονα προς τα έξω την αγάπη που έχουν για την ομάδα ή το άθλημα. Η επιρροή εφαρμογών όπως το Periscope και το Meerkat όπως επίσης οι πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων Facebook και Twitter που συνεχόμενα αναζητούν περιεχόμενο ζωντανών γεγονότων παραγόμενο από χρήστες, θα είναι πιστεύουμε ίσως η μεγαλύτερη τάση του αθλητικού μάρκετινγκ για το 2016.