Συνεργασία της IBM με την γυναικεία ομάδα ποδηλασίας της Αμερικής

WellizioNewsΣυνεργασία της IBM με την γυναικεία ομάδα ποδηλασίας της Αμερικής
Απρίλιος 12 , 2016 / Posted by Μιχάλης Πασσαλής / News /

Συνεργασία της IBM με την γυναικεία ομάδα ποδηλασίας της Αμερικής

Η ομαδική καταδίωξη (πουρσουίτ) είναι ένα από τα πιο δημοφιλείς αγωνίσματα ποδηλασίας πίστας στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Περιλαμβάνει την χρησιμοποίηση στρατηγικής που αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση του συνολικού χρόνου που απαιτείται από μια ομάδα ποδηλατών για να ολοκληρώσουν μια απόσταση 4 χιλιομέτρων μέσω της επίτευξης του μέγιστου ρυθμού ταχύτητας και την βέλτιστη ανάκαμψη στην αλλαγή του επικεφαλή ποδηλάτη.podilasia1

Ειδικοί υποστηρίζουν πως το ομαδικό πουρσουίτ είναι το απόλυτο ομαδικό άθλημα το οποίο στηρίζεται σε μια ομάδα από τέσσερις ποδηλάτες οι οποίοι σε τέλειο συγχρονισμό αποσκοπούν στη βελτιστοποίηση απόδοσης και ταχύτητας. Ο επικεφαλής ποδηλάτης καλείται να δαπανήσει περίπου 30% περισσότερη ενέργεια από ό, τι το υπόλοιπο της ομάδας, επειδή η δουλειά του είναι η διατήρηση μιας αυξανομένης ταχύτητας.

Καθώς ο επικεφαλής ποδηλάτης αρχίζει να κουράζεται, αποχωρεί από την κορυφή του σχηματισμού πηγαίνοντας πίσω στην ουρά ενώ οι άλλοι τρεις ποδηλάτες μεταφέρονται μπροστά. Αυτή η ανταλλαγή είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι αν ο ποδηλάτης ο οποίος κινείται από εμπρός προς τα πίσω, δεν την εκτελέσει τέλεια θα επηρεάσει τον ρυθμό της ομάδας.

Οι διάφορες στρατηγικές που χρησιμοποιούνται στο συγκεκριμένο αγώνισμα βασίζονται στην εύρεση ενός συγκεκριμένου ρυθμού έτσι ώστε οι ποδηλάτες από την μια να δαπανήσουν την απαραίτητη ενέργεια την στιγμή που καθοδηγούν την ομάδα καθώς επίσης να επιτύχουν την μέγιστη ανάκτηση της ενέργειας που κατανάλωσαν όταν δεν είναι ‘τραβούν’ τους υπόλοιπους συναθλητές τους. Κάθε ποδηλάτης έχει ένα σταθερό ποσό ενέργειας που θα πρέπει να ‘κάψει’ κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο οποίος και ονομάζεται W-Prime, και ο απώτατος στόχος είναι να η κατανάλωση όλης αυτής της ενέργειας με την ολοκλήρωση του αγώνα.

Και ενώ τα σύγχρονα ποδήλατα που χρησιμοποιούνται στους αγώνες πίστας είναι εξοπλισμένα με μετρητές δύναμης, ενέργειας, ρυθμού, ταχύτητας κ.α. των αθλητών, ο χρόνος που απαιτείται για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα δεδομένα έτσι ώστε οι αθλητές να έχουν άμεσες πληροφορίες για τις αποδόσεις τους είναι χρονοβόρος και πολλές φόρες σε μορφή  δυσανάγνωστων σελίδων πληροφοριών.

Έτσι λοιπόν, και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο να πλησιάζουν, η γυναικεία Ολυμπιακή ομάδα ποδηλασίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε συνεργασία με την jStart της IBM δημιούργησαν μια εφαρμογή η οποία είναι σε θέση να συγκεντρώνει όλες αυτές τις απαραίτητες πληροφορίες μέσω της υπηρεσίας  IBM cloud, δίνοντας την δυνατότητα στην ομάδα να προπονηθεί πιο έξυπνα αλλά και πιο αποτελεσματικά.

Για τους ποδηλάτες και τους προπονητές τους η δυνατότητα να έχουν γρήγορη και σε πραγματικό χρόνο πρόσβαση σε πληροφορίες κατά την διάρκεια αλλά και μετά το πέρας  της προπόνησης είναι ένα πολύ καλό εργαλείο δουλειάς με σημαντικά πλεονεκτήματα. Η jStart δημιουργώντας την Coaches Training App προσφέρει στους προπονητές δυο διαφορετικά ταμπλό πληροφοριών, το Summary Dashboard και το Real Time Dashboard.

Το Summary Dashboard συλλέγει πληροφορίες κατά την διάρκεια τη προπόνησης έτσι ώστε οι αθλητές και οι προπονητές τους να έχουν πρόσβαση σε βιομετρικά δεδομένα, πληροφορίες για τους γύρους που πραγματοποίησαν οι ποδηλάτες και την ενέργεια που κατανάλωσαν κατά την διάρκεια της προπόνησης.podilasia2

Το Real Time Dashboard συγκεντρώνει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες σχετικά με την ενέργεια που καταναλώνει ο ποδηλάτης κατά την διάρκεια της προπόνησης.podilasia3

Τα δυο αυτά ταμπλό που δημιούργησε η IBM κατασκευαστήκαν με δυο αρχικούς στόχους: πρώτον η συγκέντρωση δεδομένων με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να παρέχουν με ακρίβεια στοιχειά προπόνησης και απόδοσης που χρειάζονται βελτίωση και δεύτερον η χρηστικότητα και ευκολία στην ανάγνωση και ανάλυση από τους αθλητές και τους προπονητές τους.

Συμφώνα με τον δημιουργό της εφαρμογής, Ted Morris, τα ταμπλό θα βοηθήσουν τους προπονητές στην μέτρηση διακύμανσης το οποίο μαζί με την ανάλυση βίντεο θα τους δώσουν την δυνατότητα να αναλύσουν αλλαγές στην αεροδυναμική συμπεριφορά των αθλητών έτσι ώστε να βελτιώσουν τους χρόνους τους.

Επισης, η jStart μαζί με την BSX Insight έχει εξοπλίσει τους ποδηλάτες με αισθητήρες που παρακολουθούν την οξυγόνωση των μυών τους (SmO2) κατά την διάρκεια της προπόνησης, το οποίο παρέχει την δυνατότητα στους προπονητές τους να αναγνωρίσουν εάν ο αθλητής μπορεί να συνεχίσει αποτελεσματικά και χωρίς τραυματισμούς την προπόνησή του. 

Η jStart συνεργάστηκε επίσης με την Solos στην δημιουργία υψηλών επιδόσεων γυαλιών τα οποία παρέχουν στους ποδηλάτες σε πραγματικό χρόνο αναγνώσιμες πληροφορίες. Παραδείγματος χάριν  ο αθλητής μπορεί σε πραγματικό χρόνο να δει το ποσοστό της w-prime που έχει καταναλώσει κ.α.

Όλες αυτές οι τεχνολογίες στοχεύουν να τοποθετήσουν την γυναικεία ομάδα της Αμερικής ένα βήμα ποιο μπροστά από τους ανταγωνιστές τους, ευελπιστώντας να τους βοηθήσει να κερδίσουν εκείνα τα κλάσματα δευτερολέπτου απαραίτητα για την συγκομιδή μεταλλίων.