Το αθλητικό μάρκετινγκ αποχαιρέτησε τον Kobe Bryant

WellizioNewsΤο αθλητικό μάρκετινγκ αποχαιρέτησε τον Kobe Bryant
Απρίλιος 14 , 2016 / Posted by Μιχάλης Πασσαλής / News /

Το αθλητικό μάρκετινγκ αποχαιρέτησε τον Kobe Bryant

Πέντε μήνες μετά την ανακοίνωση της απόφασής του να σταματήσει το μπάσκετ, ο Kobe Bryant έπαιξε την Τετάρτη 13 Απριλίου το τελευταίο του παιχνίδι στο Λος Άντζελες Staple Center με αντίπαλο τους Utah Jazz.

Γνωστός και ως ‘Black Mamba’, ο Bryant είναι ένας πραγματικός μύθος του παγκοσμίου μπάσκετ, κερδίζοντας 5 τίτλους NBA ενώ ήταν και από άποψη του αθλητικού μάρκετινγκ ο πιο ‘διαπραγματεύσιμος’ και ‘κερδοφόρος’ αθλητής στον κόσμο. Η αποχώρηση του λοιπόν από την ενεργό δράση για αυτούς που ασχολούνται με το μάρκετινγκ του αθλητισμού σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής.

Ο αποχαιρετισμός της Nike

Η Nike ήταν η εταιρεία που υποστήριξε ποιο πολύ από όλους με τις χορηγίες της τον Kobe Bryant και για αυτόν τον λόγο δημιούργησε στα κοινωνικά δίκτυα μια διαφημιστική καμπάνια με το όνομα  #MambaDay, έτσι ώστε να αποτίσει φόρο τιμής στον αθλητή που συνεργάστηκε τόσα χρονιά.

Αρχικά η εταιρεία δημιούργησε ένα διαφημιστικό σποτ με περισσότερους από 30 αθλητές, συμπεριλαμβανομένων τους  Roger Federer, Serena Williams, Mohamed Farah, LeBron James and Neymar Jr, οι οποίοι αποχαιρέτησαν τον Kobe περιγράφοντάς τον συμφώνα με τις δίκες τους αντιλήψεις.

Ακολουθώντας την διαφήμιση, η Nike ξεκίνησε μια εκστρατεία για την προώθηση της #MambaDay χρησιμοποιώντας μια σειρά από πρεσβευτές της εταιρίας. Σε μια ειδική ιστοσελίδα αφιερωμένη στην εκστρατεία, προσβάσιμη μόνο μέσω κινητού, οι οπαδοί ήταν σε θέση να δημιουργήσουν τη δική τους αφίσα με φωτογραφίες του Kobe Bryant.

Για αρχή, οι χρήστες θα έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ συναισθήματα αγάπης ή μισούς για τον αθλητή, έτσι ώστε να εμφανιστή και το ανάλογο «σύνθημα» σε μια λίστα λέξεων. Στη συνέχεια, μπορούσαν να πάρουν ή να ανεβάσουν μια φωτογραφία σε μαύρο και άσπρο πριν κατεβάσουν στο διαδίκτυο δωρεάν την αφίσα τους.mamba fans

Συνενώνοντας όλους αυτούς τους αθλητές αλλά και οπαδούς έτσι ώστε να αποχαιρετήσουν έναν πραγματικά μεγάλο αθλητή αλλά και σύγχρονος  να προωθηθούν έως εκπρόσωποι μιας εταιρείας, είναι ένα γεγονός άξιο μελέτης και παρατήρησης, μιας και δεν είχε κατασκευαστεί ή πραγματοποιηθεί από κανέναν μέχρι τώρα και που μόνο μια αθλητική προσωπικότητα σαν τον Kobe Bryant μπορούσε να το κάνει εφικτό.

Το υπόλοιπο κοινό ανά τον κόσμο αποχαιρέτησε έναν μύθο.

Η δημιουργία πριν από 15 μέρες του hashtag #ThankYouKobe είχε μια τεράστια παγκοσμίως ανταπόκριση σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα, μεταφέροντας στο διαδίκτυο όλες εκείνες τις αναμνήσεις και τα μηνύματα σχετικά με Kobe.

Συνάδελφοι παίκτες του NBA, η ιδία η λίγκα του NBA, τα διάφορα μέσα ενημέρωσης, αθλητές διαφορετικών αθλημάτων, πολιτικοί κ.α., κανείς δεν ήταν ‘ντροπαλός’ για να εκφράσει τα συναισθήματά του για έναν μεγάλο αθλητή.

Από άποψη του αθλητικού μάρκετινγκ, η Τετάρτη 13 Απριλίου 2016, θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα του Kobe Bryant ή MambaDay, με τον τρόπο αυτό ο μπασκετικός και όχι μόνο κόσμος αποχαιρέτησε από την ενεργό δράση έναν μεγάλο αθλητή και μια τεράστια προσωπικότητα

Thanks Mamba.