Οδηγός τεχνολογίας στο EURO 2016. Μέρος Δεύτερο

WellizioNewsΟδηγός τεχνολογίας στο EURO 2016. Μέρος Δεύτερο

Οδηγός τεχνολογίας στο EURO 2016. Μέρος Δεύτερο

Στο δεύτερο μέρους του άρθρου μας για την τεχνολογία μέσα και γύρω από τα γήπεδα του UEFA EURO 2016, αναλύουμε την συνδεσιμότητα στα διάφορα στάδια που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες.

Με την πάροχο κινητής τηλεφωνίας, Orange, να είναι ο μέγα χορηγός του τουρνουά, η συνδεσιμότητα στα στάδια καθορίστηκε από την αρχή ως κύρια προτεραιότητα. Ως αποτελεσμένη, η τεχνολογία 4G θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα στάδια, ανεξάρτητα από τον πάροχο δίκτυο του κάθε φιλάθλου.

4G

Το Παρκ ντε Πρενς στο Παρίσι, έχει εξοπλιστεί με 40 ατομικές κεραίες παροχής δίκτυο 4G , το οποίο αναλύεται ως μία κεραία ανά 1.500 οπαδούς (μιας και το στάδιο έχει 60.000 χωρητικότητα). Σε κάθε ένα από τα υπόλοιπα γήπεδα έχουν εγκατασταθεί 35 κεραίες 4G. Η κάλυψη 4G περιλαμβάνει ζώνες έκτος και εντός σταδίου, το οποίο θα είναι επωφελής για άλλες εκδηλώσεις όπως διάφορα φεστιβάλ και συναυλίες μουσικής .

Η εγκατάσταση θα είναι μόνιμη, έτσι ώστε η σύνδεση 4G να είναι διαθέσιμη και για τις επόμενες αγωνιστικές χρονιές της Λιγκ1 ή για τις διάφορες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια στο στάδιο. Ωστόσο η τεχνολογία της 4G έχει τα όρια της, ιδιαίτερα για τους ξένους φίλαθλους που θα παρακολουθήσουν το τουρνουά και με τα διάφορα πακέτα roaming που οι δικοί του πάροχοι τηλεφωνίας προσφέρουν.  Σίγουρα οι αντένες DAS (Distributed Antenna System ) 4G θα βελτιώσουν δραστικά την συνδεσιμότητα μέσα και γύρω από τα στάδια, αλλά είναι απίθανο να αντέξουν την ζήτηση δεδομένων από τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και φίλαθλους που θα παρακολουθήσουν τον κάθε έναν αγώνα ξεχωριστά. Ο οποιοσδήποτε έχει προσπαθήσει να μεταδώσει ή να ‘κατεβάσει’ ένα βίντεο σε γήπεδα όπως πχ το  Γουέμπλεϊ, το οποίο διαθέτει ισχυρότερες DAS κεραίες, είναι μάρτυρας σε αυτό.

Για μια πραγματικά ολοκληρωτική εμπειρία, δεν υπάρχει υποκατάστατο στην  πυκνότητα και ολοκληρωτικότητα μιας κάλυψης σε ένα στάδιο, από την χρήση του Wi-Fi, το οποίο σε συνδυασμό με την τεχνολογία 4G και τις κεραίες DAS, μπορούν να προσφέρουν πραγματικά μια σύγχρονη, ολοκληρωτική εμπειρία στους εργαζόμενους, στους τηλεθεατές και στους φίλαθλους που θα παρακολουθήσουν τον αγώνα.

Wi-Fi

Αν και η UEFA επιδίωξε τα στάδια του EURO 2016 να είναι πλήρως εξοπλισμένα με συστήματα Wi-Fi, τεραστία έξοδα στην εγκατάστασή τους αποτρέψαν την πραγματοποίηση του αιτήματός της. Ως αποτέλεσμα, μόλις τέσσερα από τα στάδια του τουρνουά θα προσφέρουν συνδεσιμότητα Wi-Fi : αυτό της Λυών , του Μπορντό , της Νίκαια και το Σταντ ντε Φρανς στο Παρίσι. Για το Παρκ ντε Πρενς, η οργανωτική επιτροπή ισχυρίζεται ότι έχει αναβαθμίσει το γήπεδο με σύγχρονο σύστημα Wi-Fi το οποίο θα είναι σε πλήρες λειτουργιά στην έναρξη του τουρνουά, αλλά μέχρι στιγμής διάφορα ΜΜΕ δηλώνουν πως η εγκατάσταση δεν φαίνεται να λειτουργεί. Χρήστες στο Twitter δηλώνουν συνεχώς πως δεν υπάρχει σύνδεση μέσα στο στάδιο ενώ οι φίλαθλοι της Παρί Σεν Ζερμέν από καιρό διαμαρτύρονται πως όχι μόνο δεν υπάρχει σύνδεση Wi-Fi μέσα στο στάδιο άλλα δεν δουλεύουν-σε πολλά σημεία- ούτε τα 3G και 4G  δεδομένα. Θα έχει ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε εάν η επιπρόσθετη κεραία 4G θα κάνει την διαφορά.

Στην Λυών, το Wi-Fi σύστημα εγκαταστάθηκε σε συνεργασία με την Orange, με 500 σημεία πρόσβασης επιτρέποντας έτσι 20,000 ταυτόχρονες συνδέσεις. Στην Νίκαια,  έχουν εγκατασταθεί 467 σημεία σύνδεσης, τα οποία καλύπτουν τις κερκίδες, τον αγωνιστικό χώρο, τα εστιατόρια, τα μπαρ και περιορισμένο χώρο έξω από το στάδιο.

Το Σταντ ντε Φρανς είναι εξοπλισμένο με 1,070 HD Wi-Fi σημεία σύνδεσης. Το Velodrome στην Μασσαλία έχει εξοπλιστεί με Wi-Fi σύστημα, άλλα μόνο στην περιοχή VIP.

Συστήματα Wi-Fi έχουν επίσης εγκατασταθεί στις Fan Zones σε διάφορες πόλεις, με την  Orange να έχει δημιουργήσει συνολικά 680 σημεία σύνδεσης-οι οποίες θα αφαιρεθούν στο τέλος του τουρνουά- συμπεριλαμβανομένων 270 σημείων στον μεγαλύτερο χώρο από αυτές στο Σαμπ ντε Μαρς του Παρισιού.

Νέες Εφαρμογές

Στο γήπεδο της Λυών εγκαινιάστηκε μια εφαρμογή που ονομάζεται Parc OL. Είναι διαθέσιμη δωρεάν, και μέχρι σήμερα έχει 10.000 downloads στο Play Store. Οι φίλαθλοι θα είναι  σε θέση να παραγγείλουν merchandise και φαγητό από τις θέσεις τους μέσα από την καινούργια αυτή εφαρμογή, καθώς επίσης θα είναι σε θέση να παρακολουθήσουν αποκλειστικά ζωντανά βίντεο, αποφάσεις του διαιτητή σε αργή κίνηση κ.α. Αυτά τα περιεχόμενα θα είναι διαθέσιμα μόνο μέσα στο στάδιο, έτσι ώστε να προστατευθούν τα διάφορα τηλεοπτικά δικαιώματα, και δεν θα είναι διαθέσιμα στους πάγκους των ομάδων για ευνόητους λόγους!!!!

Επίσης η UEFA πρόσφατα εγκαινίασε την δική της εφαρμογή για το Euro 2016 , η οποία αποσκοπεί κυρίως στην παροχή πληροφοριών για το τουρνουά και τις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες. Θα παρέχει επίσης πληροφορίες για τις ομάδες μέσα από ένα ‘ζωντανό’ πρόγραμμα του αγώνα.
Βίντεο replays

Το πρόβλημα της συνδεσιμότητας εντός γηπέδων έχει προκαλέσει διαμάχες και προβληματισμούς γύρω από την δυνατότητα προβολής διαφόρων βίντεο και αποφάσεις των διαιτητών από τους φιλάθλους μέσα στο στάδιο, αλλά στο τέλος το γεγονός αυτό κατευνάστηκε με την εγκατάσταση των DAS κεραιών και την απόφαση πρόσβασης σε τέτοιου είδους δεδομένα μόνο μέσω σύνδεσης Wi-Fi. Υπολογίζοντας όμως πως μόνο 4 γήπεδα (Λυών, Μπορντό, Παρίσι και Νίκαια) έχουν  επαρκής πυκνότητας Wi-Fi, το πρόβλημα είναι πρακτικά ανούσιο. Επίσης, είναι απίθανο η τεχνολογία 4G από μόνη της να μπορεσει να καλύψει την αναμενόμενη ζήτηση δεδομένων.

Κοιτώντας προς το μέλλον, οι φιλοδοξίες της UEFA για πλήρης συνδεσιμότητα μέσα και γύρω από τα στάδια, θα είναι πιο εφικτή για τους αγώνες του EURO 2020, καθώς δεν θα υπάρξει μόνο μια χώρα που θα τους φιλοξενήσει, αλλά πολλαπλές διοργανώτριες πόλεις από όλη την Ευρώπη. Αυτό θα επιτρέψει στην UEFA την ευελιξία να φιλοξενήσει τους αγώνες στα καλύτερα εξοπλισμένα και πιο συνδεδεμένα στάδια της Ευρώπη.