Νεϊμάρ: προσδιορίζοντας τον εμπορεύσιμο ποδοσφαιριστή

WellizioNewsΝεϊμάρ: προσδιορίζοντας τον εμπορεύσιμο ποδοσφαιριστή

Νεϊμάρ: προσδιορίζοντας τον εμπορεύσιμο ποδοσφαιριστή

Νεϊμάρ: προσδιορίζοντας τον εμπορεύσιμο ποδοσφαιριστή

neymarΑυτές τις μέρες, όποιος και αν νομίζουμε ότι είναι ο ορισμός του ποδοσφαίρου, θα χρειαστεί να τον αλλάξουμε. Ακόμα και ο προσδιορισμός το τι κάνει έναν ποδοσφαιριστή πολύτιμο χρειάζεται να επανεξεταστεί.

Ποδοσφαιριστές, όπως ο  Πολ Πογκμπά αποδεικνύουν πως αυτή η αλλαγή είναι πραγματική. Το ρεκόρ του έως η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου δεν πραγματοποιήθηκε επειδή είναι το μεγαλύτερο νέο ταλέντο στην ‘αγορά’ του ποδοσφαίρου. Αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ πραγματοποιήθηκε επειδή ο ποδοσφαιριστής είναι πολύ εμπορεύσιμος, ειδικά μεταξύ του νεαρού κοινού των ‘millennial’. Βλέποντας λοιπόν τις εταιρείες οι οποίες ‘σπονσοράρουν’ την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπως η Adidas ή Chevrolet- οι οποίες με την σειρά τους θέλουν να επηρεάσουν την αγοραστική κατηγορία των millennial, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε τον λόγο για τον οποίο ξοδεύτηκαν όλα αυτά τα χρήματα έτσι ώστε η ομάδα του Μάντσεστερ να αποκτήσει των Γάλλο ποδοσφαιριστή.

Στις 5 Φεβρουαρίου ήταν τα γενέθλια του Νεϊμάρ, ο οποίος ανήκει και αυτός στην ίδια κατηγορία του ‘εμπορεύσιμου΄ ποδοσφαιριστή όπως ο Πογκμπά.

Για την Nike, την μάρκα κολοσσό αθλητικών ειδών, η οποία είναι και η επίσημη χορηγός του Βραζιλιάνου σταρ, η επιλογή του αθλητή δεν βασίστηκε τόσο πολύ πάνω στο ταλέντο του ή την εμφάνισή του ή ακόμα στην ικανότητά του να επηρεάσει τα κοινωνικά δίκτυα μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αυτό που επηρέασε βασικά την εταιρεία στην επιλογή του ως πρεσβευτή της εταιρίας είναι η εθνικότητά του, και τι σημαίνει αυτός για την Νότια Αμερική. Με άλλα λόγια, ο Νεϊμάρ για την Nike, δεν είναι απλώς ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο βασίζεται αποκλειστικά στις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, είναι μια ‘είσοδος’ σε μια ολόκληρη ήπειρο.

Το αστέρι της Μπαρτσελόνα ήταν to επίσημο πρόσωπο στις αφίσες της οικοδέσποινας χωράς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, και από την πλευρά του χορηγού (Nike) η τέλεια στιγμή έτσι ώστε να προωθήσει τα προϊόντα της.

Χρησιμοποιώντας τα λόγια του δημοσιογράφου της αγγλικής Guardian, Μπάρνεϊ Ρόναϊ: “Νεϊμάρ, η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα, είναι σίγουρα ένας παγκόσμιος σούπερ σταρ”.

Και ενώ ο βραζιλιάνος αθλητής μπορεί να είναι μια αθλητική ιδιοφυΐα, σίγουρα όμως δεν είναι αυτό που ονομάζουμε υπέρ-ανθρώπινο ταλέντο όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο ή ο Λιονέλ Μέσι.

Έτσι, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίου, αναμέναμε την Nike να επωφεληθεί από τη θέση του Νεϊμάρ στην αντίληψη του καταναλωτικού κοινού. Και, φυσικά, το έκαναν. Απλά δεν είναι κατ ‘ανάγκην με τον τρόπο που μπορούσαμε να φανταστούμε.

Η Nike, η οποία σχεδιάζει και τις ποδοσφαιρικές εμφανίσεις της Βραζιλίας είναι αρκετά συνώνυμη –στην εποχή μας- με ολόκληρο το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Η κίτρινη και πράσινη εμφάνιση της ομάδας είναι τόσο εικονική σε όλο τον κόσμο, όσο και Swoosh (logo της εταιρείας) το οποίο αρκετές φόρες, στην αντίληψη των θεατών, αντικαθιστά ακόμα και το εθνόσημο της Βραζιλίας.

Αλλά αντί η εταιρεία να επιλέξει την προωθήσει τον Νεϊμάρ αποκλειστικά για το ποδοσφαιρικό του ταλέντο, ενεργοποίησε μια διαφημιστική καμπάνια τοποθετώντας δίπλα στον αθλητή τον μεγάλο παγκόσμιο σούπερ σταρ Μάικλ  Τζόρνταν, προωθώντας έτσι την καινούργια της δημιουργία των ποδοσφαιρικών παπουτσιών Air Jordan

Φυσικά, πίσω από αυτή την κίνηση, υπήρχε μια τακτική από άποψη πωλήσεων αλλά και μάρκετινγκ. Η γραμμή Air Jordan απευθύνετε περισσότερο σε αγοραστές που ζητούν στυλ από ότι αθλητική απόδοση από τα αθλητικά τους ενδύματα- ήταν η δημιουργία ενός εικονικού παπουτσιού για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο από ότι ενός καθαρά αθλητικού ποδοσφαιρικού υποδήματος. Οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν επικεντρώνονται αποκλειστικά στο αγώνισμα του ποδοσφαίρου –αντιθέτως- καθώς επίσης το ποδόσφαιρο δεν βασίζεται πάνω στην διεκδίκηση Ολυμπιακών μεταλλίων. ‘Κατασκευάζοντας’ λοιπόν -εκείνη την συγκεκριμένη περίοδο-, μια συνεργασία μεταξύ του Νεϊμάρ και του διπλού Ολυμπιονίκη Μάικλ  Τζόρνταν, η Nike αναμφισβήτητα εκμεταλλεύτηκε της ιδιαιτερότητες του αθλητή και την χρονική στιγμή, προωθώντας το προϊόν της αποτελεσματικότερα.

Φυσικά την συγκεκριμένη διαφημιστική καμπάνια της Nike, μπορούμε να την αναλύσουμε ακόμα περισσότερο. Ο Νεϊμάρ είναι κάτι περισσότερο από ένας απλός ταλαντούχος ποδοσφαιριστής. Το ίδιο ισχύει και για τον Τζόρνταν. Σε όλη την Βόρεια και Νότια Αμερική –περιοχές που επικεντρώνει της πωλήσεις της η εταιρεία- θα πρέπει κάποιος να ψάξει πολύ έτσι ώστε να βρει μεγαλύτερα αθλητικά και εμπορικά ‘ονόματα’ από αυτούς τους δυο αθλητές. Βάζοντας τους λοιπόν μαζί δημιούργησαν μια ‘αγία’ δυάδα, μια διαβολική πυρκαγιά μάρκετινγκ και επιρροής.

Το ‘φαινόμενο’ Νεϊμάρ, είναι κάτι περισσότερο από απλές ποδοσφαιρικές ικανότητες. Το ίδιο και για τον Πογκμπά, και για τον Κριστιάνο Ρονάλντο αλλά και για τον Λιονέλ Μέσι.

Η συλλογή αυτών των σούπερ-ανθρώπινων ταλέντων και των ποδοσφαιρικών ιδιοφυιών δημιουργούν διασημότητες βασιζόμενοι στις ατομικές τους ικανότητες. Όλοι τους δικαιούνται να ονομάζονται ‘αστερία’ το κάθε ένα για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Πάνω από όλα όμως είναι εμπορεύσιμοι ποδοσφαιριστές, που αριστεύουν σε αυτούς τους δυο διακεκριμένους και μη συναφείς τομείς.

Ο Νεϊμάρ είναι ένας βαθειά θρησκευόμενος άνθρωπος, δεμένος με την  οικογένειά του, που τυγχάνει επίσης να έχει μια υπεροψία, ένα στυλ και ένα τεράστιο ποσό ποδοσφαιρικού ταλέντου. Αν ήταν να βοηθήσουμε έναν αστυνομικό σκιτσογράφο έτσι ώστε να αναπαραστήσει πάνω σ ένα πρόσωπο, όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά προκειμένου να ενσαρκώσει την Βραζιλιάνικη κουλτούρα και ίσως ακόμη την κουλτούρα μιας ολόκληρης ηπείρου (Νότιας Αμερικής), θα καταλήγαμε –ίσως- σε ένα πρόσωπο πολύ παρόμοιο με εκείνο της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής ιδιοφυΐας του κόσμου.

Ακόμα και αν ο Νεϊμάρ δεν είναι μεταξύ των δύο σουπερ ταλέντων στην ποδοσφαιρική αγορά, είναι αναμφισβήτητα πιο πολύτιμος –εμπορικά – ακριβώς εκεί που βρίσκεται.