Η συνεργασια της Γιουβεντους με την Netflix δειχνει το δρομο προς τα αλλα κλαμπ

WellizioNewsΗ συνεργασια της Γιουβεντους με την Netflix δειχνει το δρομο προς τα αλλα κλαμπ

Η συνεργασια της Γιουβεντους με την Netflix δειχνει το δρομο προς τα αλλα κλαμπ

Η διάσημη εταιρεία του online entertainment Netflix σύναψε σύμφωνο συνεργασίας με την ιταλική ποδοσφαιρική ομάδα της Γιουβέντους, για την όποια, στις αρχές του επόμενου έτους (2018), θα δημιουργήσει μια συναρπαστική τηλεοπτική σειρά.

Η σειρά θα αποτελείται από τέσσερα ντοκιμαντέρ διάρκειας 60 λεπτών τα οποία και θα “μεταφέρουν” τους ακροατές πίσω από τα φώτα τις δημοσιότητας, σ ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά κλαμπ του κόσμου. Στόχος δεν είναι μόνο να προβάλουν εικόνες από τους αγώνες και τις προπονήσεις της ομάδας, αλλά να μεταδώσουν το κλίμα και πως είναι για έναν αθλητή να εκπροσωπεί και να παίζει για ένα τόσο μεγάλο σύλλογο όπως η Γιούβε.

Φυσικά η συνεργασία αυτή δεν είναι κάποιο τυχαίο γεγονός από την πλευρά και των δυο συνεργαζομένων ‘εταιριών’ καθώς πρόσφατα, υπάρχει  μια σημαντική τάση προς αυτό το είδος περιεχομένου (content).  Η νέα καρτέλα «Watch tab» του Facebook η οποία έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ και προσπαθεί να δημιουργήσει έναν χώρο για μεγαλύτερα σε διάρκεια και πιο μονταρισμένα βίντεο όπου οι αθλητικοί σύλλογοι μπορούν να δημιουργούν και να μεταδίδουν -ανάλογα με την ζήτηση- ‘εναλλακτικό’ υλικό για τους φιλάθλους τους.

Αντί λοιπόν, για τα σύντομα βίντεο τα οποία ‘λειτουργούν’ καλά στο newsfeed, η πλατφόρμα κοινωνικών μέσων φαίνεται να υπολογίζει πως υπάρχει μια σημαντική θέση στην αγορά για μια κατηγορία βίντεο στην οποία οι χρήστες θα περιηγηθούν περίπου στην μισή ώρα βλέποντας κατά παραγγελία (on demand)  εάν και εφόσον βρουν ενδιαφέρον το περιεχόμενό τους.

Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ο πρώτος σύλλογος ο οποίος και δημιούργησε τέτοιου είδους περιεχόμενο (content) για το Facebook. Στατιστικά αποδεδειγμένο ως η ομάδα με τους περισσότερους φίλους στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποίησε την συνεργασία της με την Go Pro για να δημιουργήσει τις περισσότερες σκηνές από το «Hala Madrid», μια σειρά ντοκιμαντέρ κατασκευασμένο σε ένα παρόμοιο “καλούπι” με αυτό που στοχεύει η Γιουβέντους, μεταφέροντας τους φίλους της στα παρασκήνια ενός άλλου τεραστίου και ίσως του μεγαλυτέρου ευρωπαϊκού κλαμπ.

Το Netflix, ωστόσο, φαίνεται σαν ένα πιο φυσικό μέρος για αυτό το είδος περιεχομένου. Τα 4 βίντεο θα είναι μακράς διαρκείας, σίγουρα όμορφα επεξεργασμένα και εξειδικευμένα, καθώς η Netflix και η Γιουβέντους έχουν παραπάνω από τρεις μήνες να σχεδιάσουν το περιεχόμενο αυτών.   Αυτό, με τη σειρά του, θα δημιουργήσει την αίσθηση μιας ταινίας, την οποία οι χρήστες θα μπορούν να παρακολουθήσουν όπως θα προγραμμάτιζαν να δουν ένα φιλμ ή μια τηλεοπτική σειρά, παρά τον πιο ad hoc τρόπο με τον οποίο καταναλώνουν σήμερα το βίντεο στην πλατφόρμα του Facebook.

Τα δυο αυτά παραδείγματα (Ρεάλ και Γιουβέντους) μας υποδεικνύουν λοιπόν μια ισχυρή τάση των κοινωνικών δικτύων καθώς επίσης και των καταναλωτών προς το παραγγελία content γύρω από τον αθλητισμό. Οι διάφορες αθλητικές εκπομπές, τα  podcast, blog και διαδικτυακοί τόποι αυξάνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και μορφές. Αυτό όμως που κάνει πιο ελκυστικό το ‘βιντιακο’ υλικό από τον ήχο ή την γραφή είναι η άμεση επαφή με την ομάδα. Το οποίο όμως –όχι απαραίτητα προτεινόμενο ως αρνητικό- με την σειρά του είναι ένα υλικό ελκυστικό για στατικούς χρήστες κα όχι για χρήστες που είναι σε κίνηση ( π.χ. πηγαίνοντας στο γυμναστήριο με το αυτοκίνητο).

Φυσικά εκτός από την ‘κούρσα’ ανάμεσα σε πλατφόρμες ζωντανής ροής (live streaming platforms) ώστε να εξασφαλίσουν ζωντανές μεταδόσεις διαφόρων πρωταθλημάτων ή αθλημάτων, παρατηρούμε επίσης μεγάλη δραστηριότητα στην προσπάθεια αυτών των πλατφόρμων να κλείσουν συμφωνίες με τα ίδια τα κλαμπ έτσι ώστε να δημιουργήσουν πλουσιότερο και πιο καινοτόμο υλικό – έξω από τα σύνορα των προπονήσεων και των αγώνων- για τους φίλους αυτών των συλλόγων. Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την εξάπλωση και δημοφιλότητα  του κλαμπ αλλά και του ίδιου σπορ μέσω των κοινωνικών αυτών δικτύων και των εκατοντάδων εκατομμυρίων εγγεγραμμένων καταναλωτών.

Αυτή λοιπόν είναι ίσως μόνο η αρχή μιας καινούργιας τάσης όσον αφορά τον αθλητισμό. Μέσα στους επόμενους μήνες, ας προσέξουμε λοιπόν για ντοκιμαντέρ τα οποία θα παρέχουν διαφοροποιημένο υλικό, το οποίο και θα βγαίνει πιο ρεαλιστικό μέσα από τα ‘σπλάχνα’ των συλλόγων, των ιστοριών τους και των οπαδών τους. Ίσως για υπηρεσίες live streaming, αυτό είναι ένα πολύ πιο εύφορο έδαφος από την προσπάθεια τους να κερδίσουν  δικαιώματα για ζωντανές μεταδόσεις αγώνων.