Ρεκόρ εσοδών για τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ - Wellizio

Ρεκόρ εσοδών για τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ

WellizioNewsΡεκόρ εσοδών για τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ

Ρεκόρ εσοδών για τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ

Η Αγγλική Πρέμιερ Λιγκ ενίσχυσε τη θέση της ως του πλουσιότερου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος στον κόσμο μετά την καταγραφή κερδών της τάξεως των £ 500 εκ. (στερλίνες) – σχεδόν τριπλάσια του προηγούμενου ρεκόρ των £ 200 εκ. το 2013-14.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Sports Business Group της Deloitte, τα κέρδη είναι αποτέλεσμα των συνδυασμένων εσόδων των συλλόγων της Πρέμιερ Λιγκ που αυξήθηκαν κατά σχεδόν 1δις στερλίνες – σε ρεκόρ των £ 4.5δις – κατά τη διάρκεια της σεζόν 2016-17.

Και ενώ παρατηρούμε ότι το μισθολογικό κόστος σε όλο το πρωτάθλημα αυξήθηκε κατά 9% στα 2,5 δισ. στερλίνες, ένα ακόμα νέο ρεκόρ, η ανάπτυξη ήταν σημαντικά πιο αργή από την αύξηση κατά 25% των συνολικών εσόδων.

Η αύξηση των εσόδων οφείλεται στον συνδυασμό αυξημένου εισοδήματος από συλλογικές ή ατομικές συμφωνίες των ομάδων για μεταδόσεις των αγώνων και των κανόνων για το Financial Fair Play, οι οποίοι και συνέβαλαν στη διατήρηση των μισθών υπό έλεγχο.

Ο Ντάν Τζόουνς, επικεφαλής του Sports Business Group της Deloitte, δήλωσε: «Όπως προβλέψαμε  πέρσι, οι τριετείς τηλεοπτικές συμφωνίες της Πρέμιερ Λιγκ που τέθηκαν σε ισχύ την εποχή 2016-17 συνέβαλαν καθοριστικά στην αύξηση των εσόδων στα επίπεδα ρεκόρ. «Παρά το γεγονός ότι οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 9%, η αύξηση αυτή δεν βρίσκεται κοντά στο επίπεδο αύξησης εσόδων των ομάδων”

Ο περιορισμός που έχουν επιβάλλει οι  αγγλικοί σύλλογοι για τον έλεγχο των μισθών τους – δαπανώντας μόνο 23 σεντς από κάθε επιπλέον (1) στερλίνα εσόδων για αύξηση μισθών – έχει μεταφράσει την επιτυχία των εσόδων τηλεοπτικών μεταδόσεων σε υγιή λειτουργικά κέρδη καθώς και κέρδη προ φόρων.

Αυτός ο σχετικός περιορισμός από τους συλλόγους της Πρέμιερ Λιγκ αντικατοπτρίζει τόσο την έκταση του οικονομικού τους πλεονεκτήματος σε σχέση με άλλα πρωταθλήματα όσο και τον αντίκτυπο των εγχώριων και ευρωπαϊκών μέτρων ελέγχου των εξόδων μέσω του Financial fair Play.

Παρατηρούμε λοιπόν πως και οι 20 ομάδες που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ κατέγραψαν λειτουργικά κέρδη καθώς επίσης 18 από τις 20 ομάδες κατέγραψαν κέρδη προ φόρων. Ο δείκτης συλλογικών εξόδων προς μισθούς κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου 2016-17 μειώθηκε από 63% σε 55%, το χαμηλότερο από την περίοδο 1997-98.

Αναλύοντας την μελέτη της  Deloitte αποκαλύπτουμε ότι οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ είχαν συλλογικά κέρδη -προ φόρων- στα τρία από τα τελευταία τέσσερα χρόνια και, παρά το γεγονός πως κάποιες ομάδες δήλωσαν απώλειες (προ φόρων) κατά την αγωνιστική περίοδο 2015-16.

Παρόλο λοιπόν που προβλέπουμε ότι το μισθολογικό κόστος θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά τις προσεχείς αγωνιστικές περιόδους, δεν προβλέπουμε οι αυξήσεις να φθάσουν σε επίπεδο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την κερδοφορία της Πρέμιερ Λιγκ στο σύνολό της και είναι σχεδόν σίγουρο πως τα κέρδη για τις ομάδες του πλουσιότερου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος στον κόσμο να παραμείνουν για πολλά χρόνια ακόμα, μιας και οι σημαντικότερες αυξήσεις σε μισθούς τείνουν να συμβαίνουν κατά το έτος που προηγείται της έναρξης ενός νέου κύκλου συμφωνιών τηλεοπτικών δικαιωμάτων που αυτόματα σημαίνει και μια σημαντική αύξηση των εσόδων για τις ομάδες.